Loading... Loading...

Speedway HQ

Charles River Speedway Complex | Brighton, MA

The Charles River Speedway is being rehabilitated and reimagined as a new complex to support a variety of commercial spaces and serve as a new gateway to the Allston-Brighton Neighborhood. The complex is listed on the National Register of Historic Places and is a Boston Historic Landmark. An irregular roofline connects six shingle-style buildings, creating a single-story courtyard. The arched gable entrances, porches, double hung windows and elaborate wood trim create an overall composition characteristic of William D Austin’s architectural work for the Metropolitan Park Commission.

The Speedway was constructed in 1899 by the Metropolitan Park Commission as a headquarters to support the new parkway along the Charles River, a park that turned a stretch of tidal mudflats into an interconnected series of public parks. This development included a mile-long horse and bicycle racetrack, which became one of the city’s most popular gathering areas. In later years, the facility housed the now-defunct Metropolitan District Commission Police. Many of the original horse stables were extended and converted into vehicular garages to support the agency. Since 2005, the facility had been largely abandoned. Portions of the building have begun to decay; one section suffered a fire.

Bruner/Cott is working alongside Architectural Heritage Foundation to revitalize and preserve the historic complex. The Speedway will support a diverse tenant mix that will include small retail shops and maker spaces, shared offices, a restaurant, café, a publicly-accessible community courtyard, and anchor tenant Notch Brewing.


Publications

ArchitectureBoston, Shifting Gears, authored by Henry Moss AIA

enjoyed it? Share it

Facebook

Twitter

LinkedIn

Completed

TBD

Size

20,000 sf

Cost

TBD