Loading... Loading...

Landmark Center

Boston, MA

The complex now known as the Landmark Center was originally built in 1929 as a Sears distribution warehouse and retail store. Its floor plates were huge — over four acres each. The new design cut two six-story atria into the Sears structure, creating a “figure-eight” floorplan and filling the space with natural light. The six upper floors are now offices with “traditional” 80-foot deep floor plans. Below, big-box stores at ground level reinforce an active streetscape. An eight-theatre multiplex is in a new wing, rebuilt entirely from the ground up.

The new interior is informed by the historic exterior. Yellow brick and Indiana limestone set the background for the new atria, interwoven with materials original to the building: faux (and genuine) Travertine, green marble, and a beautiful new French Limestone. The skylight’s skewed planes dominate the space, taking a cue from The Cabinet of Doctor Caligari (1920), an important contemporaneous movie. Custom handrails are laser-cut and combined in different arrangements — the spaces have a handmade feel.

This is an extremely energy-efficient building, with ultra-high efficiency heating and cooling equipment, computer controlled and monitored individual HVAC units, and a low skin-to-volume ratio.


Awards

2006     Boston Society of Architects | Honor Award Citation
2002     Massachusetts Historical Commission | Preservation Award
2001     Boston Preservation Alliance | Preservation Achievement Award
2001     Building Design & Construction | Reconstruction Award
2000     Construction Management Association of America | Private Project of the Year

enjoyed it? Share it

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Pinterest

COMPLETED

2001

SIZE

1.5 million sf

COST (2001)

$68 million

COST (CURRENT $)

$148.89 million